لیزر:
لیزر به شکل پرتوهایی هم راستا و بسیار باریک، با طول موج مشخص است. این نور، نوعی از انرژی را فراهم می آورد.
لیزرهایی که در دندانپزشکی استفاده می شوند، جزو امواج مادون قرمز هستند و با چشم دیده نمی شوند. نوری که در تصاویر و هنگام کار می بینید، نور لیزر راهنما است که محل تابش پرتوی لیزر را نشان می دهد.


کاربرد لیزر در دندانپزشکی
کاربرد لیزر در دندانپزشکی:
1) تشخیص پوسیدگی و جرم:
برای تشخیص پوسیدگی و جرم دندانی لیزر فلورسانس کاربرد دارد. نور لیزر به بافت تابانده می شود و در صورت وجود فعالیت باکتری، این لیزر بازتابی به دستگاه برمی گرداند که دستگاه با تبدیل شدت این نور به یک مقیاس عددی میتواند به تشخیص کمک کند.
2) درمان حساسیت دندانی:
با تاباندن لیزر به صورت عمود و بدون تماس به مدت زمان سی تا شصت ثانیه می تواند در یک بار استفاده، حساسیت عاجی را سریع و قابل چشم گیر کاهش دهد. برای بهبود سریع تر، تکرار این روند به فاصله دو هفته نیز بسیار تاثیر گذار است. البته این موضوع قابل ذکر هست که استفاده از لیزر نتوانسته درد بیماری حساسیت عاجی را در تمامی بیماران از بین ببرد.
3) سفید کردن دندان ها:( بیلچینگ)
در دندانپزشکی برای فعال کردن ژل بیلچینگ به کار می رود به این صورت که با بالا بردن دما باعث فعال شدن ژل می شود.
4) جراحی بافت نرم:
برداشتن ضایعات بافت نرم و یا اصلاح فرم بافت نرم با لیزر قابل انجام می باشد.
لیزرها به هنگام ورود به بافت نرم در حسن اینکه برش می دهند، باعث انسداد عروق خونی و مهار گیرنده های درد می شوند. که این موجب می شود اغلب بیماران درد کمتری را حس کنند.
کار با لیزر باعث می شود زخم سریع تر درمان شود زیرا التهاب کمی بوجود می آورد که تورم بعد از عمل هم بسیار کمتر می باشد.
لیزر برای درمان سرطان بدخیم مخاط دهان هم به کار می رود زیرا این نوع لیزرها می توانند سلولهای سرطانی را از بین ببرند. همچنین لیزر باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن بیمار می شود.
5) درمان ریشه:
لیزر برای تمیز کردن کانال دندان استفاده می شود.
6) جراحی لثه:
لیزر اربیوم در جراحی لثه برای حذف بافت عواملی که سطح ریشه را تحریک می کنند. همچنین در جراحی افزایش طول تاج برای اصلاح بافت نرم و استخوان آلوئولار به کار می رود.
7) پاکسازی تغییر رنگ لثه